Almanya'ya Nasıl Giderim?

Dünya’daki 195 ülkeden bazıları yaşamak ve çalışmak için tercih edilirken, bazıları sadece turistik yerleri ile ön plana çıkıyor. Her ülke kendi içinde farklı kültürleri ve yaşam şekillerini barındırsa da, kendi kültüründen farklı olanı tanımak, yeni insanlar ile tanışmak, yeni tatlar denemek ve evrensel bir bakış açısı kazanmak isteyenler, genelde bir süre de olsa yurt dışında yaşamayı tercih ediyor. Daha çok para kazanmak isteyenler genelde Amerika’yı tercih ederken, iş dışında kendine de zaman ayırmak ve doğa ile iç içe olmak isteyenler genelde Avrupa’yı tercih ediyor. 

Avrupa’da çalışmak isteyenlerin bir kısmı genelde İngiltere, Fransa ya da Hollanda’yı tercih ediyor, ancak birinci sırada 2020 yılında en çok göç alan ülke olan Almanya yer alıyor. 

Bu yazımızda Almanya’ya gitme amacına göre başvurulabilecek temel vize tiplerinden bahsedeğiz. Aynı zamanda vize başvurusu nereden yapılır, konsolosluktan nasıl randevu alınır, doğru bilgi notuna nasıl ulaşılır ve taşındıktan sonra paranızı nasıl transfer edebileceğiniz gibi temel bilgilere de yer vereceğiz.

Bu yazı TransferGo Türkiye ile iş birliği içermektedir.

1. Schengen Vizesi

Avrupayı gezmek istiyorsanız ve ilk olarak hangi ülkeye gideceğinizi bilmiyorsanız, birçok farklı ülkeye komşuluğu olan ve raylı sistemleri gelişmiş olan Almanya’yı tercih edebilirsiniz. Bu durumda Alman konsolosluğundan Schengen Vizesi’ne (C Tipi) başvurmanız gerekir. 

Aynı zamanda bir fuar, kongre, iş ya da bir arkadaşınızı ziyaret için Almanya’ya geliyorsanız yine Schengen vizesine başvurmanız gerekir. Bu vizeye hangi durumlarda nasıl başvuru yapılır merak ediyorsanız buraya göz atabilirsiniz. Bu vizeyi aldığınızda Avrupa Birliği içerisinde 180 gün içerisinde 90 günden fazla kalamayacağınızı unutmayın. 

Almanya’da gezilebilecek turistik yerleri merak ediyorsanız buradaki yazımızı okuyun. 

*Pasaportunuzun rengine göre Schengen vizesinden muaf olabilirsiniz. Öncesinde araştırmayı ihmal etmeyin.

2. İş Arama Vizesi

İş arama vizesi, kişilerin iş arama süreçlerini 6 ay boyunca Almanya’da yapmalarını sağlayan ve bu süreçte iş bulunduğu takdirde bu vizeyi çalışma ve oturum vizesine dönüşen bir vizedir. Bu dönüşümü sağlamak için ilgili evraklar ile yabancılar ofisine başvuruda bulunmak gerekir.

İş arama vizesi ile Almanya’ya geliyorsanız, Almanya’da yaşadığınız süre boyunca yaşamınızı finansal olarak destekleyebileceğinizi kanıtlamanız gerekir. Bu nedenle bir bloke hesabı açmanız gerekir. Bloke hesapta bulunması gereken miktar ise aylık 947 Euro olarak belirlenmiştir. Bu nedenle bloke hesabınızda 6 aylık bir miktar bulunması gerekir. Bloke hesap nedir, nasıl açılır ve bloke hesaba nasıl güvenli bir şekilde para gönderilir merak ediyorsanız, buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bloke hesabın yanı sıra Almanya tarafından tanınan 4 yıllık bir üniversite eğitimi de başvurunun bir parçasıdır. Bu tanınırlığı kontrol etmek için ANABIN web sitesinde arama yapabilirsiniz. Okulunuzun veya bölümünüzün yanında H+ yazması gerekir. Başvuru için aynı zamanda bir niyet mektubu da yazmanız gerekir. 

Almanya’da iş ararken LinkedIn’in yanı sıra StepstoneIndeed ve Monster gibi web sitelerinden de alanınızdaki açık pozisyonları kontrol edebilir, iş başvurusu yapabilirsiniz.  

İş arama vizesi ile ilgili istenen evrakların listesine ve bloke hesapta bulunması gereken güncel miktara buradan ulaşabilirsiniz.

3. Aile Birleşimi Vizesi

Eşiniz bir Alman vatandaşı ya da Almanya’da oturum iznine sahip ve Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşı ya da yabancı biri ise o zaman aile birleşimi vizesine (D tipi) başvurmanız gerekir. Bu vize ile Almanya’da oturum hakkına sahip olursunuz.

Vize başvurusu yapan eşin, başlangıç seviyesinde Almanca bildiğine dair geçerli bir A1 sertifikası beyan etmesi gerekse de, bazı istisnai durumlarda bu geçerli değildir. Aile birleşimi vizesi için gerekli olan evrakların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

4. Çalışma Vizesi ve Mavi Kart

İş arama sürecini Türkiye’de gerçekleştirirken Almanya’daki bir firmadan resmi bir iş teklifi aldıysanız ve teklifi kabul ettiyseniz, o zaman çalışma izni vizesine (D tipi) başvurabilirsiniz. Ancak çalışacağınız alana göre birçok farklı bilgi notu bulunuyor. Peki ya doğru bilgi notunu nasıl bulacağız. Bu sorumuzun cevabını yazımızın sonunda bulabilirsiniz. 

Çalıştığınız bölüme ve kazandığınız yıllık brüt maaşa bağlı olarak Mavi Kart’a başvurabilirsiniz. Mavi karta başvurabilmek için yıllık brüt kazancınızın en az 56.400 Euro (2022 yılı için geçerli) olması gerekir. Matematik, bilgi teknolojileri, doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri tıp meslek alanlarında çalışanlar için bu miktar 43.992 Euro (2022 yılı için geçerli) olarak belirlenmiştir. 

Mavi kart vizesine sahipseniz Almanya’ya geldikten sonra kalıcı oturum vizesine başvurmak için 5 yıl beklemenize gerek yok. Mavi kartı aldıktan 33 ay sonrasında kalıcı oturum iznine başvurabilirsiniz. Kalıcı oturum izni (Niederlassungserlaubnis) için bazı bölgelerde veya şehirlerde “Leben in Deutschland” sertifikasının da istendiğini unutmayın. Mavi kart ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Başvurduğunuz bölüme göre İstenen evraklar arasında Türkiye’de aldığınız eğitimin tanınırlığı isteniyor olabilir. Bu durumda ANABIN’i ziyaret etmeyi unutmayın. 

5. Öğrenci Vizesi

Eğitiminizin bir kısmında Erasmus yapmak ya da yüksek öğreniminizi  ile yurt dışında eğitim alarak tamamlamak istiyorsanız  Almanya’daki bölümünüz ile ilgili okullara göz atabilirsiniz.

Almanya’ya Erasmus ya da yüksek lisans öğrencisi olarak gelmeden önce bir bloke hesap oluşturmanız gerekir. Bloke hesabın içerisinde Almanya’da kalınacak her ay için 861 Euro olması gerekir. Yani Erasmus altı ay sürecekse, bu hesapta bulunması gereken miktar olarak gelmek istediğinizde 5166 Euro olması gerekir. Kalacağınız süreye bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterir. Bu miktarlar yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Bu nedenle resmi web sitelerini düzenli olarak ziyaret etmekte fayda var.

Yüksek lisans eğitimi için Almanya’ya gelmek istediğinizde, okulun eğitim diline (Almanya veya İngilizce) bağlı olarak Almanca dil sertifikası beyan etmeniz gerekebilir. 

Erasmus veya yüksek lisans için vize başvurusunda bulunmadan önce bir okuldan kabul almanız gerektiğini unutmayın. Erasmus ve yüksek lisans için takip edilmesi gereken bilgi notları birbirinden farklıdır. Vize başvurusunda bir problem olmaması için doğru bilgi notunu takip ettiğinizden emin olun.

6. Dil Kursu Vizesi

Almanya’ya gitmek istiyor ama Almanca bilmediğiniz için çekiniyor musunuz? Almanya’da Almanca öğrenmek mümkün. Sadece Almanca konuşulan bir yoğun kursa giderek (haftada en az 18 ders saati) Almanca öğrenebilir, boş zamanlarınızda Alman kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Almanya’ya gitmeden önce yoğun bir kursa (Intensivkurs) kayıt yaptırmış olmanız gerekir.  Aynı zamanda öğrenci ve iş arayanlarda olduğu gibi bir bloke hesabınızın (Sperrkonto) olması gerekir. Sperrkonto ile ilgili detaylı bilgi için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz. 

Dil kursu vizesi için gerekli evraklar listesine buradan ulaşabilirsiniz. Dil kursuna kayıt olmadan önce, vize için dil kursunun ne kadar sürmesi gerektiği, haftada kaç saat olması gerektiği gibi kriterleri göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Almanya'ya Gittikten Sonra Hesabıma Nasıl Para Aktarırım?

Almanya’ya taşınırken tüm paranızı yanınızda getirmek zor olabilir. Böyle bir durumda Almanya’daki banka hesabınıza TransferGo ile hızlı, güvenilir ve sıfır komisyon ile paranızı göndermek çok kolay. Bunun için yapmanız gereken TransferGo uygulamasından ya da web sitesinden ücretsiz bir hesap oluşturmak ve göndermek istediğiniz hesabın bilgilerini girmek. Paranız bir iş günü içerisinde gönderdiğiniz hesapta olacaktır. 

TransferGo ile para gönderirken alıcının sadece IBAN’ına değil aynı zamanda bankamatik kartına ya da kredi kartına da para göndermek mümkün. Peki ya alıcının banka bilgilerini bilmiyorsak, para transferini nasıl gerçekleştirebiliriz? Bunun cevabı oldukça pratik ve kolay. TransferGo ile para transferlerini alıcının telefon numarasını girerek yapmak da mümkün.

TransferGo uygulamasına ücretsiz kayıt olduktan sonra kendi davet kodunuzu oluşturabilir ve arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz. Davet kodunuzu kullanarak kaydolan ve ilk 6 ay içerisinde 100€ değerinde transfer yapan her arkadaşınız için, 22 Euro kazanabilirsiniz.

TransferGo ile para transferi gerçekleştirirken aklınıza takılan soruları uygulamadaki canlı destek bölümünde bulunan ve sizinle aynı dili konuşan TransferGo müşteri destek ekibine sorabilirsiniz.

TransferGo aracılığı ile Türkiye’deki hesabınıza da yine aynı şekilde para gönderebilir, Türkiye’deki faturalarınızı rahatlıkla ödeyebilir, rahat rahat tatile çıkabilirsiniz. Üstelik TransferGo ile yapacağınız ilk iki transfer ücretsiz. TransferGo’ya ücretsiz kayıt olmak ve ilk iki transferinizi ÜCRETSİZ gerçekleştirmek için TransferGo uygulamasını indirebilir ya da buradan TransferGo web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Vize Başvuruları ve Randevu

Türkiye’den Almanya için yapılan vize başvuruları iDATA tarafından gerçekleştirilmektedir. Hangi vizeye başvurmanız gerektiğini ve bu vize tipi için istenen evraklar listesine iDATA’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz. Vize başvurusu ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını ise iDATA’nın web sitesindeki sık sorulan sorular bölümünde bulabilirsiniz. 

Randevu alırken iDATA’ya bir hizmet ücreti ödemeniz gerekir. Vize tipine göre başvuru ücreti ve vizenin sonuçlanma süreci değişiklik gösterebilir. Evraklarınızın orijinallerinin yanında, evraklarin sizden istenen kadar kopyasını da yanınızda getirmeyi unutmayın.

Özet

Almanya’ya okumak, çalışmak ya da gezmek için gelirken başvurunabilecek birçok vize tipi vardır. Okuduğunuz bölüme, çalışmak istediğiniz alana göre başvurabileceğiniz vize tipleri değişkenlik gösterebilir. Sizin için doğru evraklara sahip bilgi notuna ulaşmak için resmi siteleri takip etmeyi ve iDATA’nın web sitesinde bulunan adımları izlemeyi ihmal etmeyin.

Bu yazıda verilen bilgiler 2022 yılı için geçerlidir, değişiklik gösterebilir. Bu nedenle güncellenen bilgilerden haberdar olmak ve başvurulabilecek tüm vize tipleri (staj, sağlık çalışanları vb.) ile ilgili bilgi almak için Alman konsolosluğunun resmi sitesi olan https://tuerkei.diplo.de/ web sitesini ziyaret edebilir, başvurmak istediğiniz vize tipine göre ilgili bilgi notunu kontrol edebilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya göz atabilir, randevu almak için iDATA’nın web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

Almanca dil sertifikası isteniyorsa, bu sertifikaların yalnızca Avrupa Dil Testleri Uygulayıcıları Birliği’nin (ALTE) standartlarına göre standartlaştırılmış bir dil testi sonucu olmasına dikkat edin. Bu standartları sağlayan sınavların nerede yapıldığına dair bilgiler yine ilgili bilgi notlarında yer alıyor.

Vize başvuru sürecinizin sorunsuz ve gönlünüzce ilerlemesi dileğiyle.

Almanya’ya Nasıl Giderim?
Başa dön