Almanya'ya Geldikten Sonra Bilinmesi
Gereken 10 Şey
Almanya’ya taşınma sürecinizi tamamladınız ve artık Almanya’da ikamet ediyorsunuz. Kültürel ve yaşam farklılıkları ilk başta adapte olmanızı zorlaştırsa da, bazı bilgilere sahip olmak hayatınızı bir nebze kolaylaştırabilir.
Bu yazımızda Almanya’daki yaşama adapte olmanıza yardımcı olabilecek Almanya ile ilgili 10 temel bilgiden bahsedeceğiz.
Bu yazı TransferGo Türkiye ile iş birliği içermektedir.
1. Posta Numarası ve Kutusu
Almanya’daki adreslerde mahalle adı ve daire numarası yoktur. Adreslerde sadece cadde adı, numarası, posta kodu ve şehir önemlidir. İnternet bağlatmak istediğinizde, belediyeden bir evrak gerektiğinde, vergi numarası başvurusu gibi birçok önemli yerde adresinize ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaçların yanı sıra Almanya’da genelde her şey posta ile gönderildiği için ev adresinizi posta numarası ile birlikte ezberlemekte fayda var.
İlk geldiğiniz günlerde e-posta adresinize gelen e-postadan daha fazla mektup alma ihtimaliniz var. Önemli mektupları kaçırmamak için her gün düzenli olarak posta kutusunu kontrol etmekte fayda var.
2. IBAN ile hesabınızdan para çekilebilmesi
Türkiye’de kredi kartı, bir ürünü taksit ile almak ya da bir üyelik yapmak (spor salonu gibi) ödeme yapmak için yeterlidir. Almanya’da ise kredi kartı kullanımı Türkiye’deki kadar yaygın değildir.
Bir spor salonuna yıllık üyelik yaptığınızda, evinize internet bağlattığınızda ya da bir ürün için taksit yaptırmak istediğinizde yapmanız gereken karşı tarafa IBAN vermek ve bu hesaptan para çekebileceğine dair yazılı ve imzalı bir beyanda bulunmak. Böyle bir durumda taksit yapacak firma size bu kağıdı verdiği için sizin genelde ekstra bir şey yapmanızda gerek yok. IBAN ile hesaptan otomatik para çekilme işlemine ise SEPA Lastschrift adı veriliyor. Eğer online bir platformda taksit yaptırmak istiyorsanız, kullanım koşullarını dikkatlice okuduktan sonra firmaya online bir onay vermek mümkün.
3. Radyo - Televizyon vergisi
Almanya’da bir ikametiniz olduğunda, size gelebilecek ilk postalardan biri de ARD ZDF tarafından gönderilmiş olan radyo-televizyon ücreti ya da vergisi olarak bilinen Rundfunkbeitrag mektubudur. Almanya’da televizyonunuz ya da radyonuz olsa da olmasa da bu vergiyi ödemek zorunludur.
Bu vergi için size bir numara verilir ve bu numara her hane için bir tanedir. Yani paylaşımlı bir evde kalıyorsanız, her birinizin bu vergiyi ayrı ayrı ödemesi gerekmez. O hane için numara kime verilmişse, onun bu ödemeyi yapması gerekir. Daha sonra toplam miktarı aranızda bölebilirsiniz.
Genelde üç ayda bir ödenen bu ücret evdeki bir kişi tarafından ödenir. Aylık 18,36 Euro (yıl 2022) olan bu vergi miktarı üç aylık 55,08 Euro olarak IBAN numaranıza bağlı olan banka hesabınızdan temin edilir.
4. Para transferlerinin yavaş olması
Almanya’da farklı hesaplar arası para transferleri yaklaşık 2-5 iş günü arasında sürer. Yani, ay başında yatırdığınız paranın duruma göre ayın 5’inde karşı hesaba geçme ihtimali vardır. Bu nedenle kira ya da vergi borcu gibi önemli ödemelerde bu süreyi göz önünde bulundurmak gerekir.
Aynı durum uluslararası para transferleri için de geçerli olsa da, uluslararası para transferlerini hızlı ve güvenilir yapmanın bir yolu var.
Uluslararası para transferlerini hızlı, güvenilir ve pratik bir şekilde gerçekleştirmek için TransferGo kullanabilirsiniz. Sabit kur oranları ve düşük gönderim ücreti ile Türkiye’deki hesabınızda bulunan paranızı 1 iş günü içerisinde Almanya’daki hesabınıza aktarabilirsiniz.
İncelemek ve kayıt olmak için TransferGo web sitesini buradan ziyaret edebilir ya da App Store, Google Play ya da AppGallery aracılığı ile TransferGo uygulamasını indirebilirsiniz. TransferGo ile yapacağınız ilk iki transferin ücretsiz olduğunu unutmayın.
5. Ruhezeit
Almanya’da bazı zamanlar diğerlerine göre daha sakin geçirilir. Sakin geçirilen bu zamana Ruhezeit adı verilir. Bu süre yasal olarak akşam saat 10 ile sabah 6 olarak belirlenmiştir. Bu saatlerde çamaşır yıkamak, evi süpürmek gibi ses çıkaracak işleri yapmamalısınız. Ayrıca yine bu saatlerde müziğin sesine dikkat etmeli, komşuları rahatsız etmemelisiniz. Sesin çok olduğu durumda komşunuz sizi uyarmaya gelebilir veya polis çağırabilir. Pazar günleri ve resmi tatillerde bu durum tüm gün geçerlidir.
Sizi bu saatlerde yaptığı gürültü ile rahatsız eden bir komşunuz varsa ilk başta uyarabilir, sorunun çözülmediği durumda polisi arayabilirsiniz.
6. Dijital Eksiklik
Almanya’da dijitalleşme Türkiye’nin biraz gerisinde. Adresiniz değiştiğinde devlet kurumlarındaki adresiniz otomatik olarak değişmez. Bu durumda kurumlardaki adresinizi tek tek güncellemeniz ve bunu genelde mektup yazarak yapmanız gerekir. Bazı durumlarda sorularınızı e-posta aracılığı ile sorsanız da cevabınızı birkaç gün sonra posta yoluyla mektup olarak alabilirsiniz.
7. Fatura ile Ödeme
Almanya’da bir ürünü alırken parasını sonradan ödemek mümkün. Bunun için ise ödeme yöntemi olarak (varsa) Rechnung seçmeniz gerekir. Böylece ürünü aldıktan sonra size verilen süre içerisinde belirtilen miktarı ilgili hesaba yatırabilirsiniz. Yani internetten bir ürün alırken kredi kartı yerine (varsa) Rechnung seçeneğini seçtiyseniz, faturada belirten son tarihten önce ödeme yapmanız gerekir, alım sırasında ödeme yapmanızda gerek yoktur. Bazı hizmetler için de aynı durum geçerli olabilir.
Bu durum Türkiye’de abonelikler (elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon vb.) dışında pek karşılaşılan bir durum olmasa da Almanya’da oldukça yaygındır.
Almanya’da ikamet etseniz de Türkiye’de hala ödemeniz gereken faturalar ya da abonelik ücretleri olabilir. Bu durumda yine TransferGo’yu kullanarak ödemelerinizi hızlı ve güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz.
8. Ağır Yürüyen İşler
Almanya’da para transferlerinin yanı sıra evrak işleri de yavaş ilerliyor. Bir başvuru (vize, ehliyet vb.) ya da sınav sonucunun gelmesi en az 4-6 hafta sürse de, bu süreç 8-12 haftaya kadar uzayabiliyor. Sonuçlar yine posta aracılığı ile geliyor.
Aile doktorundan ya da bir devlet dairesinden randevu almak istediğinizde genelde bir sonraki haftaya yer bulunuyor. Aile doktorları haricindeki durumlarda ise randevu bulmak daha zor olabiliyor.
9. Ehliyet Geçerliliği
Almanya’ya oturma veya çalışma vizesi ile geldiğinizde, Türk ehliyetinizin geçerlilik süresi Almanya’ya giriş yaptığınız tarihten itibaren altı aydır. Yani 1 Ocak 2022 tarihinde Almanya’ya oturma veya çalışma vizesi ile giriş yapmış bir kişi 1 Temmuz 2022 tarihinde Almanya’da Türk ehliyeti ile araba kullanamaz.
Bu süreçte ehliyetinizi değiştirmek için başvuru yapabilirsiniz. Ehliyet değiştirme sürecine Almanya’da “umschreiben” adı verilir. Bu durumda ödemeniz gereken ücretler ve almanız gereken ders sayısı, ilk kez ehliyet alan birine göre değişiklik gösterebilir. Ehliyet değiştirme sürecinde ilk önce teori sınavını başarı ile geçmeli, sonrasında ise direksiyon sınavını geçerek Alman ehliyetinizi alabilirsiniz.
Ehliyet başvurusu için randevu almak, belgelerin onaylanması, sınav randevusu almak gibi süreçlerin uzun sürebileceğini unutmayın. Şehirden şehire değişiklik gösterse de Almanya’da ehliyet değiştirme süreci evrak tesliminden itibaren yaklaşık 6-12 aydır. Almanya’da ehliyet almak ile ilgili daha detaylı bilgi için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.
10. Geri Dönüşüm
Almanya’daki geri dönüşüm sistemi Türkiye’dekine göre biraz daha detaylı. Cam ve kağıt hiçbir zaman plastikler ile birlikte toplanmıyor. Cam ürünler bunun için belirlenmiş olan kutulara atılırken, kağıtlar ya da kartonlar kağıt çöpüne atılıyor. Büyük şehirlerde plastik kutular, ambalajlar, içecek kutuları ve metal kapaklar tek bir poşette toplansa da küçük şehirlerde ya da kasabalarda bu işlemin daha detaylı yapılması gerekiyor.
Marketten alınan plastik şişelerde ve bazı cam şişeler depozitolu olduğu için, bu şişeleri marketteki şişe çöpüne atarak depozitoyu geri almak mümkün.
Almanya’daki yeni hayatınıza hızlı ve mutlu bir şekilde adapte olmanız dileğiyle.