Almanya’da hava şartları kış aylarında Türkiye’ye göre biraz daha zorlu geçebiliyor. Bu nedenle dışarıda yapılan spor aktivitelerine devam etmek biraz zorlaşıyor. Düzenli spor yapmanın bir yolu da spor salonuna kayıt olmak olabilir. Almanya’da kayıt olabileceğiniz birçok spor salonu var, ama minimum kayıt süresi ve iptal koşulları değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle kayıt olmadan önce birkaç soru sormanızı ve gerekli bilgileri almanızı öneririz. Peki bu sorular nelerdir, şimdi bir de bunlara göz atalım.
1. Minimum kaç aylık üyelik yapılıyor?
Almanya’da spor salonları genelde 6 ya da 12 aylık sözleşmeler ile üyelik oluşturuyor. Bazılarına aylık kayıt olmak mümkün olsa da bu üyeliğin fiyatı uzun kontratlı üyelik fiyatlarına göre biraz daha pahalı olabiliyor.
2. Üyeliğe dahil olan şeyler nelerdir?
Üyelik tipine bağlı olarak ekipman, toplu aktiviteler (zumba, body pump vs.), park yeri, kişisel eğitmen, sauna, solaryum ve sınırsız içecek gibi şeyler üyeliğinize dahil olabiliyor. Kayıt olmadan önce nelerin dahil olduğunu bilmek spor salonundan en verimli şekilde yararlanmak için iyi olacaktır.
3. Sözleşmeyi kaç ay önceden iptal etmek gerekiyor?
Üyeliğinizi sona erdirmek istediğinizde kontratınızın bitmesini beklemeyin. Bunun sebebi ise çoğu kontratın kendini otomatik olarak yeniliyor olmasıdır. Bu noktada sözleşme iptali ile ilgili soru çok büyük önem taşıyor. Sözleşmeyi iptal etmek için haber verilmesi gereken minimum süreye Almanca’da kündigungsfrist deniyor. Eğer spor salonuna devam etmek istemiyorsanız ve sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız, sözleşmede yazan ihbar süresine çok dikkat edin.
4. İlk üyelik ücreti ne kadar?
Spor salonuna ilk kez kayıt olduğunuzda aylık ücretinize ek olarak bir de tek seferlik kayıt ücreti ödemeniz gerekir. İlk kayıt ücreti genelde bir aylık üyelik ücreti kadar oluyor. Yani kayıt olduğunuzda ilk ay iki üyelik ücreti ödemiş oluyorsunuz. Eğer 1 yılın sonunda yine aynı spor salonuna devam ederseniz tekrar bu ücreti ödemeniz gerekmiyor.
5. Haftada kaç kere gelinebiliyor?
Almanya’daki spor salonlarına yapılan üyeliklerde bazen gün sınırlaması olabiliyor, bazılarına ise sınırsız gelinebiliyor. Bu nedenle kayıt olmadan önce bunu da sormakta fayda var.
5. Hafta sonu ve resmi tatillerde açık mı?
İşten önce ya da iş çıkışı spora gitmek bazen zor olabilir. Bu nedenle hafta sonu ve resmi tatiller düzenli spor yapanların kaçırmak istemediği zamanlardır. Kayıt olmadan önce spor salonunun hangi günlerde açık olduğunu bilmek günlük programınızı oluştururken faydalı olacaktır.
Kayıt olduktan sonra kurslarda ya da açılış saatlerinde olabilecek değişiklikleri spor salonunun Instagram ya da Facebook sayfalarından takip etmek de mümkün olabilir.
6. Üyeliğim diğer şubelerde de geçerli mi?
Eğer Almanya genelinde bulunan bir spor salonuna kayıt olamk istiyorsanız bu soruyu sorabilirsiniz. Geçerli olma durumunda gezi ya da iş için seyahat ettiğiniz şehirde de spor salonunuzun imkanlarından faydalanabilirsiniz.
- Bazı spor salonlarının ücreti internette yazmıyor, randevu ayarlanarak görüşülmesi gerekiyor.
- Bazı spor salonlarında tek seferlik deneme amaçlı ücretsiz spor yapmak mümkün. Genelde randevu almak gerekiyor. Randevusuz günlük denemeler ücretli olabiliyor.
Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi için videomuza göz atabilirsiniz.