Almanya'da Şahıs Şirketi Kurmak
2017’den beri Almanya’da yaşayan ve 2019 yılından beri şahıs şirketi olan bir mühendisim. Almanca bilgim her ne kadar iyi olsa da Almanya’da şirket kurma konusunda hem konu ile ilgili hem de Almanca bilgim yetersiz kaldı. Bu yazıda sizlere Almanya’da şahıs şirketi nasıl kurulur, ne kadar ücret ödemek gerekir, nelere dikkat etmek gerekir gibi soruların cevaplarını kendi tecrübemle anlatmaya çalışacağım. Umarım sizin için de faydalı olur.
1. Almanya'da Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?
Almanya’da şahıs şirketi açabilmenin temel koşulu Almanya’da bu duruma uygun bir çalışma vizenizin olması. Yani her çalışma vizesi buna uygun olmayabiliyor. Çağatay’ın mavi kartı (Blau Karte) olduğu için benim vizem Almanya’da şahıs şirketi kurmama izin veriyordu. Vize durumunuza göre Almanya’da şahıs şirketi açıp açamayacağınızı bağlı olduğunuz Ausländerbehörde’ye danışmalısınız.
2. Ne zaman şirket kurmak gerekir?
Almanya’da eğer bir ürünün ticaretini yapacaksanız yani satacaksanız ya da zanaatkarsanız, el becerileri gerektiren bir iş yapıyorsanız o zaman şirket kurmanız gerekir. Bu bir şahıs şirketi olduğu için şirket adı düşünmenize gerek yok, çünkü bu kendi adınızla kurduğunuz bir şirket olacak.
Almanya’da şahıs şirketi açmadan önce karar vermeniz gereken şey hangi ürünlerin ticaretini yapacağınızdır. Yani şirket kurarken “internetten ürün satışı” şeklinde kayıt yaptıramazsınız. Bunu detaylı bir şekilde belirtmeniz gerekiyor. Örnek verecek olursak, “internetten şampuan satmak” oldukça özelleştirilmiş bir iş tanımıdır. Bu iş tanımına (Tätigkeit) ticaretini yapacağınız diğer ürünleri de ekleyebilirsiniz. Fakat belirlediğiniz iş tanımı dışında satış yapamazsınız.
Eğer zanaatkarsanız ya da el becerileri gerektiren işler yapıyorsanız bunlar için uzmanlık belgesi gerekebilir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Daha detaylı ve resmi bilgiye ulaşmak için bu konuyu şahıs şirketi kurmadan önce bağlı olduğunuz Gewerbeamt’a danışmanız önerilir.
3. Almanya'da Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ve Ücreti Nedir?
Almanya’da şahıs şirketi kurmak için Gewerbeamt’a pasaportunuz ve geçerli vizeniz ile gitmeniz gerekir. Bazı eyaletlerde bunun için randevu almak gerekebilir. Gewerbeamt’a giderken başka hangi evrakların götürülmesi gerektiğini e-posta atarak öğrenebilirsiniz.
Şahıs şirketi kurarken Gewerbeanmeldung (GewA1) formunu doldurmanız gerekir. Bu formu ben Gewerbeamt’taki görevli aracılığı ile doldurmuştum. Doldurmadan önce karar verilmesi gereken temel şeyler, iş adresi, iş tanımı ve bu işin ana işiniz olup olmadığıdır. İşlem tamamlandığında size iki kağıt verilir. Bunlardan biri şirketi kurduğunuza dair bir belge, diğeri ise paranın yatıralacağı hesap numarası ve miktarıdır.
Benim bu formu doldurup Almanya’da şahıs şirketi kurmam yaklaşık 10 dakika sürmüştü ve 2019 yılı için ödemem gereken miktar 57,50 Euro idi. Bu miktar eyaletten eyalete ve yıldan yıla değişiklik gösterebilir.
Bu konu ile ilgili resmi Almanca bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazla Türkçe bilgi içeren kaynağa (resmi değil) da buradan ulaşabilirsiniz.
4. Şahıs Şirketi Kurduktan Sonra Hemen Satış Yapabilir Miyim?
Almanya’da şahıs şirketi kaydınızı yaptırdıktan sonra satış yapabilmek için bir vergi numaranızın olması gerekir. Bu nedenle iş tanımınız ile birlikte kendinizi bağlı olduğunuz vergi dairesine (Finanzamt) kayıt ettirmeniz gerekir. Bu kaydı yaparken bir form (Fragebogen zur steuelichen Erfassung) doldurmanız ve de şirket kurduğunuza dair belgeyi göstermeniz gerekir. Bu formu doldururken karar vermeniz gereken en önemli şeylerden biri yıllık gelirinizin 22.000 Euro’nun üstünde olup olmayacağıdır.
Finanzamt’ta kaydınız onaylandıktan sonra size şahıs şirketiniz için vergi numarası gönderilir. Bu vergi numarası ile satış yapabilirsiniz.
Ben bu işlemleri e-posta aracılığı ile yaptığım için evraklarımı PDF dosyası halinde göndermiştim. Siz de bağlı olduğunuz vergi dairesine konu ile ilgili danışabilirsiniz.
Kendiniz bir de bölgesnizde bulunan ticaret odasına (IHK) kaydettirmeniz gerekir. Üzerinden zaman geçtiği için nasıl kayıt olduğumu hatırlamıyorum ama internette bununla ilgili birçok yazıya ulaşabilir, bölgenizdeki IHK ile iletişime geçebilirsiniz.
5. Şahıs Şirketinin Dikkat Etmesi Gerekenler
Satış yaptığınız için fatura kesmeniz gerekir. Kendi durumunuza göre fatura nasıl kesilir ya da örnek fatura nasıl olur bilgisine IHK’dan ulaşabilirsiniz.
Eğer yıllık gelirinizin 22.000 Euro’nun altında kalacağını düşünerek kendinizi vergi dairesine kaydettirdiyseniz o zaman satış yaparken KDV ile satış yapamazsınız ve bunu faturanın üstünde belirtmeniz gerekir.
İş tanımınız dışında bulunan ürünler dışında ürünler satmayın. Gelir ve gider faturalarınızı güvenli bir şekilde saklayın.
Yıl sonunda karışıklık yaşamak istemiyorsanız düzenli bir şekilde muhasabe tutun ve gelir-giderinizi kalem kalem gösterin. Bunun için kendinize göre bir Excel tablosu tutabilir ya da bunu yapan kişiler ile yani vergi danışmanı (Steuerberater) ile anlaşabilirsiniz. Böylece ertesi yıl gelir beyanı yaparken zorlanmazsınız.
Eğer bir sağlık sigortanız yoksa sağlık sigortası yaptırmanız gerekir. Bu konu ile ilgili farklı sağlık sigorta kurumları (Krankenkasse) ile konuşabilirsiniz.
6. Tavsiye ve Kapanış
Almanya’da şahıs şirketi kurarken yaşadığım tecrübeleri ve faydalı olabilecek kaynakları burada paylaşmaya çalıştım.
Almanya’da şahıs şirketi kurmadan önce iş tanımını belirleme, yıllık ortalama tahmini kazanç hesabı, tahmini gider miktarı (büro kiralamak, iş kurma masrafları, sağlık sigortası vs.), fatura kesimi ve faturada dikkat edilmesi gerekenler, varsa satış yapılacak online platform, vergi danışmanı gibi temel konuları uzunca düşünmenizi ve hesap yapmanızı tavsiye ederim.
Yıl sonunda gelir beyanı yaptıktan sonra kazancınıza göre gelir vergi ödeyeceğinizi ve gerekirse şirket vergisi (Gewerbesteuer) de ödeyebileceğinizi de unutmayın.
Burada bahsettiğim tüm bilgiler 2019 yılında Almanya’da şahıs şirketi kurarken yaşadığım tecrübeye dayalı yazılmıştır, yasal bir tavsiye değildir. Yıla, eyalete, iş tanımına ve vizeye göre koşullar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle öncesinde ilgili kurumlara danışmanız tavsiye edilir.
Satışınız bol olsun 🙂
Ezgi