İYTE'den Almanya'ya Yolculuk
Herkese merhabalar, öncelikle kendimi tanıtayım. Ben Robotik Mühendisi olarak Almanya’da çalışmaktayım. Bu yazıda sizlerle İYTE’den başlayıp şu an Almanya’da devam eden mühendislik hikayemden bahsetmek istiyorum. Burada çalışmak isteyen arkadaşlara yol gösterici olmasını dilerim.
Eğitim: İYTE & Boğaziçi Üniversitesi
Üniversite eğitimimi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) Elektronik Mühendisliği’nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde yüksek lisansımı tamamladım. Her iki üniversitemin de bana kattığı değerler eşsizdir.
Lisans
Bu eğitimler sırasında en önemli gördüğüm değerler kesinlikle matematik ve kendini geliştirmektir. Hocalarımız bizleri muhteşem bilgilerle donatıyorlar fakat bütün dersleri almaya zamanımız ve bazen enerjimiz olmadığı için bazı önemli dersleri kaçırabiliyoruz. Ben bu açıklarımı UDACITY gibi online eğitim platformlarından ve açıkcası Google’dan kapatmaya çalıştım. Örneğin, okulda C ve MATLAB görüyorduk ama ben robotik istediğim için C++ öğrenmeye başladım. O zamanlar yeni gelişen bir teknoloji olan Android programlamaya da yine o dönemlerde başlamıştım. Fakat kendimi fazla dağıtmadan derslerime odaklanmak da istiyordum bu sebeple fizik bölümünden yan dal yapma kararı aldım ve matematiğimi bu şekilde daha da geliştirmeye çalıştım. Bir sürü insan “bunları nerede kullanacağız?” diye yakınabilir. Size tavsiyem bu insanlara kulak asmamanız yönünde. Çünkü eğer benim gibi robotiği seçerseniz ve matematik bilmiyorsanız, pek bir şansınız maalesef olmayacaktır.
Yüksek Lisans (Master)
Yüksek lisansta özellikle robotik çalışabileceğim bir laboratuvar seçtim. Bu labda kendimi C++ ve Python konusunda geliştirmeye çalıştım. Tabi ki olmazsa olmaz ROS (Robot Operating System)’u da burada öğrenmeye başladım. Akademik açıdan da hocamla 1 yurtiçi 1 de yurt dışı makale bastık. Tabi bu makalelerin iş arama sürecinde çok büyük avantajları oldu.
İş Arama Süreci ve Mülakatlar
Başvurular
Türkiye’de başvurduğum işlerden olumlu yanıt o dönemde alamadığım için bu konuda çok bilgi veremeyeceğim. O yüzden Almanya ile ilgili bilgiler vereceğim.
Yüksek lisansımın bitmesine 7-8 ay kala artık iş aramaya başlamam gerektiğini anladım, fakat maalesef bu süreç benim çok sancılı geçti. Motivasyon mektubu yazımı, CV hazırlamak ve bunun gibi bir sürü iş beni bekliyordu. Bu süreçte Europass sitesi çok yardımcı oldu. Linkedin aracılığı ile birçok çalışmalarım ile alakalı pozisyonlara başvurdum. Başvurduğunuz işler size uygunsa genelde mülakat için davet e-postaları almaya başlıyorsunuz. Peki ya mülakat süreci nasıl işliyor? Mülakatlarda nelere dikkat etmeli?
Mülakatlar
Her pozisyon için mülakat süreci birbirinden farklı olduğu için burada genelleyerek bahsetmeye çalışacağım. İlk görüşme genelde Skype üzerinden gerçekleşiyor. İlk aşamada CV’niz ve varsa makaleniz üzerinden gidiliyor. Bu nedenle bu süreçte CV’nizin ve makalenizin basılı bir kopyasının önünüzde bulunması yararlı olacaktır. Bu görüşmenin ikinci aşaması ise online kodlama olabilir. Bu online kodlamalarla ilgili de bir yazı yazacağım.
Mülakat dili genelde İngilizce oluyor. Bu nedenle mülakat öncesinde bir arkadaşınızla İngilizce konuşarak pratik yapmakta ve mülakata hazırlanmakta fayda var. Eğer mülakat öncesinde konuşma pratiğiniz yoksa sakin konuşmakta ve panik yapmamak da fayda var. Hata yaparsanız mülakat boyunca ona üzülmeyin.
Eğer bu aşamayı da atlatırsanız, size birebir görüşme için birkaç gün sunuluyor ve seçmeniz isteniyor. İlk olarak biletleri siz ödüyorsunuz ve daha sonra sizin hesabınıza yaptığınız harcamalar şirketler tarafından yatırılıyor. Bu aşamada şöyle bir durum var. Vize alamamak ya da vize randevularında boş yer bulamama gibi durumlar sürecin uzamasına sebep olabiliyor, bu da karşı tarafa mahcup olma gibi durumlara yol açabiliyor. Burada şirketler (eğer anlayışlılarsa) sizin vizeye ihtiyaç duyduğunuzu ve çat kapı Avrupa’ya gidemediğinizi biliyor, o yüzden bir sorun ile karşılaşırsanız gerilmeyin. Bu aşamanın amacı genellikle sizi teknik açıdan derinlemesine ölçmek ve iyi bir takım arkadaşı olup olmadığınızı görmek. Yani orada tanıştığınız insanların adlarını hatırlayıp hatırlayıp hatırlamadığınızı bile sorabilirler size. Tabi bir de tahtada çözmeniz gereken problemleri içeren mülakatlar da olabiliyor bu aşamada. Bu aşamada size programlama soruları soruyorlar ve bu soruları tahtada çözmeniz bekleniyor. Tıkanırsanız korkmayın, aklınızdan geçenleri yüksek sesle söyleyin. Yardım ediyorlar genelde. En azından yapamasanız bile bir fikriniz olduğunu belirtin. Ama şunu söyleyeyim bu aşamaya kesinlikle iyi çalışın. Yine bu aşama için sizden bir sunum yapmanızı isteyebiliyorlar.
Almanya'da Mühendislik
İkinci aşama da başarılı geçti ve beklenen teklif geldi. Peki maaş beklentisi ne olmalı? Size önerilen maaşın yıllık brüt maaş olduğunu unutmayın. İnternette vergiler ve sigortalar ödendikten sonra ortalama aylık net maaşı bulabilirsiniz. Maaş olarak özellikle mühendisseniz, genellikle memnun olacağınız bir rakam alacağınızı düşünüyorum. Başlangıç olarak 40.000 Euro yıllık diyebiliriz. Tabi daha düşük ya da yüksek olarak başlayanlar da olacaktır. Peki ya hayat nasıl, pahalı mı? Ev bulmak kolay mı?
Önemli olan bir diğer nokta da yaşayacağınız şehir. Böylece aylık giderinizi de yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz. Şu an yaşadığınız şehirle yaşaacağınız şehrin hayat koşullarını buradan karşılaştırabilirsiniz.
Almanya’da ev bulmak oldukça zor. 3-4 ay hatta 1 yıl boyunca ev arayan insanlar olabiliyor. Bu sebeple ev aramaya çok erken başlayın. Gideceğiniz şehirlerdeki kiralık evleri ve aylık kira ücretlerini Google aracılığı ile “wohnung mieten” yazarak bulabilirsiniz. Bu konu ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Büyük şehirlerde kiralar aylık 700 – 800 Euro’dan başlarken, küçük şehirlerde daha uygun fiyata ev bulmak mümkün.
Gelelim iş yerine. İş yerinde hayat her yerdeki gibi. İş yükü biraz fazla olabiliyor ama tatil gibi haklarınız da oldukça iyi oluyor. O yüzden stresinizi gezerek veya dinlenerek atabiliyorsunuz. Benim açımdan bütün gün robotlarla oynadığım için işte açıkcası keyifli zaman geçiriyorum 🙂 Buraya gelince şirkete sorarak Almanca kurslarına başlamanız veya kendi imkanlarınızla bir kursa yazılmanız buradaki hayat kalitenizi artırmanıza ve ileride Almanya’da yeni bir iş ararken bulmanıza yardımcı olacaktır.
Kapanış
Bu uzun yazının sonuna kadar gelebildiyseniz, çok teşekkür ederim 🙂 Umarım burada yazdığım bilgiler sizlerin işine yarar. Diğer yazılarda görüşmek üzere. Sevgiler.
Çağatay