Almanya'da Köpek Sahibi Olmak
Almanya’daki yaşama beş yıl içerisinde adapte olduktan sonra ailemizi bir köpek alarak genişletmeye karar verdik. Bu süreçte bilmediğimiz birçok farklı şey öğrendik.
Bu nedenle Almanya’da köpek sahibi olmak isteyenler için bir rehber oluşturmak istedik. Böylece köpek sahibi olduktan sonra karşınıza çıkabilecek terimleri öğrenebilir ve yapılması gerekenlere bakabilirsiniz.
*Not: Bu sayfada yer alan linkler aracılığı ile yapılan alışverişlerden sayfamız gelir elde edebilir. Affiliate link
Hayvan Sağlık Sigortası
Bir evcil hayvanınız olduğunda ona sağlık sigortası yaptırmanız tavsiye edilir. Yüksek veteriner ücretlerine ve olası operasyonlara karşı bir sigortanızın olması, sizi ilerleyen zamanlarda büyük masraflardan kurtaracaktır.
Hangi sigorta ile çalışacağınıza karar vermek ve farklı firmaları karşılaştırabilmek için check24 web sitesini ziyaret edebilir ve “Tierkrankenversicherung” aramasını yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken “OP-Tierkrankenversicherung” yapan firmaların sadece operasyon masraflarını karşıladığıdır.
Biz ilk başta sadece OP-Tierkrankenversicherung yaptırmıştık, ama bunun farkına sonradan vardık. İptal süresi içerisinde bu yanlışlığı fark ettiğimiz için bu sözleşmeyi hemen iptal ettirip, başka bir firma ile çalışmaya başladık.
Sağlık sigortası tarafından önerilen ücretler köpeğin cinsine göre değişiklik gösterdiği için net bir rakam söylemek zor.
Dilerseniz firmaların kendi web sitelerinden form doldurup, size geri dönüş yapmalarını isteyebilirsiniz. Bizim bu süreçte konuştuğumuz firmalardan biri Allianz diğeri de Barmenia idi.
Sağlık sigortalarında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bekleme süresidir. Bu bekleme süresi içerisinde veterinere gidip bir ödeme yapsanız da, bunu sağlık sigortası karşılamaz. Bekleme süresinin uzunluğu firmadan firmaya değişiklik gösterir. Sözleşmeyi imzalamadan önce bu konulara dikkat etmekte fayda var.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, hangi durumlarda sigortanın neleri karşıladığı. Bazı sigortalar acilde yapılan veteriner masraflarını kabul etmeyebiliyor. Bu durumda sigortanın karşıladığı “fach” lara bakmanız gerekir.
Her veterinerin bir “fach” sayısı vardır. Bunu bir kat sayı olarak düşünebilirsiniz. “2 fach” ücret alan bir veteriner olması gerekenin 2 katı fiyata çalıştığını gösterir. Bu kat sayı acilde 4’tür ve acilde aynı zamanda 50 Euro acil giriş ücreti (Notfall Gebühr) vardır.
Yine sözleşmeyi imzalamadan önce bu maddelere göz atabilir, sizinle iletişime geçen kişiye bu durumu sorabilirsiniz.
Sağlık sigortasının aylık ödenen bir sigorta olduğunu da hatırlatalım.
Tierhaftpflichtversicherung
Haftpflichtversicherung Almanya’da hemen hemen herkesin sahip olduğu bir sigortadır. Bu sigorta üçüncü bir kişinin malına verdiğiniz zararı karşılamak içindir.
Bir köpeğiniz olduğunda, köpeğinizin etrafa veya başkalarına verebileceği zararı göz önünde bulundurarak bu sigortayı yaptırmanız gerekir. Çoğu yer bu sigorta olmadan köpeği kabul etmemektedir.
Bu sigortayı da sağlık sigortasını yaptırdığınız şirketten yaptırabilirsiniz. Bu sigortanın ücreti yine köpeğe bağlıdır, sağlık sigortası gibi aylık değil, yıllık ödenir.
Aşı kartı
Köpeklerin belirli haftalarda belirli aşıları olması gerekir. Bu aşılar olduktan sonra aşı kartına işlenir. Aşı kartı veteriner tarafından verilir.
Aşı olmaya giderken bu kart mutlaka yanınızda olmalıdır. Bazı kurumlar, köpeğin aşılarının tam olduğunu görmek için sizden aşı kartı isteyebilir.
Yıllık Köpek Vergisi
Köpeğinizin cinsine göre yıllık bir vergi ödemelisiniz. Bu nedenle 12. haftadan itibaren köpeğinizi bağlı olduğunuz belediyeye bildirmelisiniz.
Bu bildirimi belediyeden aldığınız “Anmeldung der Hundesteuer” formunu doldurarak yapabilirsiniz.
Yıllık köpek vergisi ücretleri bölgeden bölgeye ve köpeğin cinsine göre değişiklik gösterir.
Biz kayıt işlemini tamamladıktan sonra belediyeden köpeğimizin tasmasına takabileceğimiz ve ona ait bir numara içeren bir metal almıştık.
EU Kimliği ve Çip
Köpeğinizin seyahat edebilmesi için ona bir çip taktırmanız ve Avrupa (EU) kimliği almanız gerekir. Bu işlemi veterinerde gerçekleştirebilirsiniz.
EU kimliği ve çipin yanı sıra Türkiye’ye gitmeden en az 21 gün önce kuduz aşısının olması gerekir.
Köpek Okulu
Köpeğinizin diğer köpekler ile koklaşması ve onlarla oynaması sosyalleşmesi için önemlidir. Yavru bir köpeğiniz zamanı geldiğinde onu size yakın bir yavru köpek okuluna götürebilirsiniz. Köpek okullarını Hunde Sport Verein olarak internette aratabilirsiniz. Yavru köpeklerin katıldığı gruplara ise Welpengruppe adı veriliyor.
Bu gruplara katılmadan önce istenen belgeler klüplerin web sitelerinde yer alıyor. Bu belgeler arasında genelde Tierhaftpflichtversicherung ve aşı kartı bulunuyor. Diğer belgeler için gideceğiniz yerin web sitesine bakmakta, ya da ilgili kişiye sormakta fayda var.
Oyuncaklar ve Gerekli Ekipmanlar
Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde yemek yiyebilmesi ve su içebilmesi için iki tane mama kabına ihtiyacınız olacak. Köpeğinizin büyüklüğüne göre, mama kabı boyuna karar verebilirsiniz. Metal yıkanabilir ve silikon tabana sahip olan kaplar size hijyen açısından büyük rahatlık sağlayacaktır. Köpeğinize uygun olabilecek mama kabına buradan ulaşabilirsiniz.
Köpeğinizin koklama becerilerinin gelişmesini istiyorsanız ona bir koklama matı alabilirsiniz. Böylece oyun zamanlarında mamasını ya da ödül mamalarını bu matın içine gömerek, köpeğinizin onları bulmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinize alabileceğiniz koklama matına buradan bakabilirsiniz.
Köpekler gecenin yanı sıra gün içerisinde de sık sık uyurlar. Bu nedenle köpek dostunuzun rahat edebileceği bir yatak seçimi önemlidir. Yine köpeğinizin boyutuna göre bir yatak almak, onu rahat ettirecektir. Köpeğiniz büyük bir köpek cinsi ise ama şu an yavruysa, ileride olabileceği boyut hesaba katılarak bu alışveriş yapılabilir. Köpeğinize alabileceğiniz yataklardan bazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Köpeğinizin kendi zamanlarında vakit geçirebileceği oyuncağı bulmak biraz zaman alabilir. Oyuncakları seçmeden önce köpeğinizin yaşına ve cinsine uygun olup olmadığına dikkat edin. Çenesi güçlü bir köpeğiniz varsa, bazı oyuncaklar köpeğiniz için dayanıksız olabilir. Bazı köpekler için bazı oyuncaklar küçük gelebilir ve yutma riski olaiblir.
Oyuncak almadan önce böyle tehlikeleri lütfen göz önünde bulundurun ve gerekli ararştırmaları yapın.
Bizim yaklaşık 5 aylık bir dobermanımız var ve en sevdiği oyuncaklarından birisi bizim mama topu olarak adlandırdığımız oyuncak. Hem içine mama gizleyerek yiyecek arama serüvenini keyifli bir hale getirebilir, hem de boş zamanlarında onunla oynamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu topu buradan inceleyebilirsiniz.
Tuvalet Eğitimi
Yavru köpeklerin kasları tam gelişmediği için tuvaletlerini tutamayabilirler. Bu nedenle tuvalet eğitimi sizi ilk başta zorlayabilir. Bu süreçte köpeğinizin davranışlarını gözlemlemeli ve ne zaman tuvalet yaptığını not etmelisiniz. Su içtikten ya da yemek yedikten hemen sonra tuvaletini yapıyorsa onu pedin üstüne götürebilirsiniz. Tuvalet eğitimi ile ilgili internette birçok farklı yöntem ve süreç bulunuyor. Bunlara göz atabilirsiniz.
Tuvalet eğitimi sürecinde kullanabileceğiniz pedlere buradan*, çöp poşetlerine ise buradan* ulaşabilirsiniz.
Ailenize yeni katılan bu dostunuz ile güzel ve sağlıklı bir serüveniniz olması dileğiyle.