Almanya'da Ev Almak
Alınan göç ile yeni yapılan konut sayısının doğru orantılı olmaması sebebiyle Almanya’da kiralık ya da satılık ev bulmanın zor olduğu artık hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Uzun süre Almanya’da ikamet etseniz bile kiralık ev başvurularınızın çoğundan dönüş almama ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu nedenle Almanya’da bir süre kirada oturduktan sonra ve çevreyi tanıdıktan sonra kendi evinize taşınmak isteyebilirsiniz. Ev alma sürecinde karşınıza çıkabilecek masrafları ve sürecin nasıl ilerlediğini bilmek size avantaj sağlayacaktır.
Bu yazımızda Almanya’da ev alırken hangi sitelerden yararlanmalı, nelere dikkat etmeli ve bilinmesi gereken kavramlar neler bunlara değineceğiz. Ayrıca yurt dışında ev alırken Türkiye’deki paranızı nasıl transfer edeceğinizi merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu yazı TransferGo Türkiye ile iş birliği içermektedir.
Bilinmesi Gereken Temel Kelimeler
Eigenkapital: Bu kelime sermaye anlamına gelir. Bu evi alırken sizin ortaya koyduğunuz parayı temsil eder.
Nebenkosten: Ek masraflar anlamına gelir. Evin fiyatına ek olarak ödenmesi gereken masraflardır. Evin fiyatına, bulunduğu eyalete, anlaşılan emlakçıya ve notere göre bu ücret değişiklik gösterir.
Grunderwerbsteuer: Bire bir çevrildiğinde tapu devir vergisidir. Bu verginin ücreti evin ücretine ve evin bulunduğu eyalete bağlıdır. Bavyera eyaletinden ev alındığında bu oran %3,5 iken, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bu oran %6,5 olarak belirlenmiştir. Diğer eyaletlerdeki oran bu ikisi arasındadır. Bu oranlar yıllara göre değişiklik gösterebilir.
Maklerprovision: Makler/in emlakçı anlamına gelir. Bu kelime ise emlakçı komisyonu demektir. Komisyon yüzdesi emlakçıdan emlakçıya değişiklik gösterir. Bu süreçte güvenilir bir emlakçı ile çalışmak önemlidir.
Provisionfrei: Komisyonsuz anlamına gelir. Genelde sahibinden satılan ev ilanlarında karşılaşılan bir kelimedir.
Notarkosten: Noter ücreti anlamına gelir. Bu ücret de yine notere ve evin fiyatına bağlı olarak değişir.
Grundbucheintrag: Tapu giriş kaydı anlamına gelir. Tapu sizin adınıza çıkarıldığında genelde evin ücretinin %0,5’i kadar bir ödeme yapmanız gerekir. Bu oran değişiklik gösterebilir.
Immobilien: Gayrimenkul anlamına gelir. İlan bir emlakçı tarafından konulmuş ise burada emlakçının temsil ettiği firma adı bu kelime ile belirtilir.
Finanzberater/in: Finans danışmanı anlamına gelir. Kredi ile ev almak isteyenler için önemli biridir.
Fälligkeitsmitteilung: Satış sözleşmesinde yer alan son ödeme tarihini temsil eder. Noterden bu başlıklı bir evrak geldiğinde satıcıya, sözleşmede belirtilen tarih geçmeden ödeme yapılması gerekir.
Renovierungsbedürftig: Bir ilanda bu kelimeyi görüyorsanız, evin tamirata ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Eve ek masraflar yapmak istemeyenler bu kelimeyi içeren ilanlara başvurmayabilirler.
Yapılması Gerekenler
Ev aramaya başlamadan önce ilk yapılması gereken ev ile ilgili kriterleri belirlemek önemlidir. Bütçe, oda sayısı, evin ısınma tipi (yağ, gaz, soba), çatı katında olması ya da olmaması gibi kriterler önceden belirlendiğinde büyük bir vakit kaybı önlenmiş olur.
1. Finans Danışmanı
Almanya’daki ev fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de şehirlerde genelde 2 odalı evlerin fiyatları 150.000 Euro’dan başlıyor. Eğer nakit ile değil de kredi çekerek ev almak istiyorsanız bu durumda bir finans danışmanı ile anlaşmak size büyük avantaj sağlayacaktır. Gelirinize ve verdiğiniz diğer bilgilere göre sizi, size en uygun kredi oranları hakkında bilgilendirirler. Aynı zamanda ilgilendiğiniz eve özel, size bir finans sertifikası çıkarabilirler. Bu sertifika ile evi ziyaret ettiğinizde, evi alabilecek durumunuzun olduğunu belirtmiş olursunuz. Ev alma sürecinde ücretsiz çalışabileceğiniz bir finans danışmanı arıyorsanız PlaceXpert veya HypoFriend web sitelerine göz atabilirsiniz.
Almanya’da ev almak için Türkiye’de bulunan paranızı TransferGo ile hızlı, güvenilir ve pratik bir şekile Almanya’ya transfer edebilirsiniz
2. Ev Arama Siteleri ve Bankalar
Satılık ev ararken de, kiralık ev ararken sıklıkla kullanılan immobilienscout24 ve immowelt sitelerine göz atabilirsiniz. Bu sitelerde bazı ilanlarda örnek resim (Musterfoto) bulunuyor. Yani verilen resimlerin, evin kendisi ile ilgisi yoktur. Başvuru yaparken bunlara da dikkat edilmelidir. Almanya’da banka vitrinlerinde de satılık ev ilanlarına rastlamak mümkün. Eğer internetten aradığınız evi bulamadıysanız şehrinizde bulunan bankaların vitrinlerine de göz atmayı unutmayın. Yine bölgenizde bulunan “Immobilien” dükkanlarının vitrinlerinde de satılık evler bulabilirsiniz.
Ev Alma Süreci
Kiralık evlere olduğu gibi satılık evlere de talep çok olduğu için ev alırken önemli unsurlardan biri de hızdır. İlgilendiğiniz ve ziyaret ettiğiniz evi almak istiyorsanız bunu bir an önce satıcıya ya da emlakçıya belirtmelisiniz. Yoksa hayalinizdeki eve kavuşamayabilirsiniz.
Kredi çekerek ev aldığınız durumda kredi veren bankanın istediği evrakları toparlamalı ve kredi başvuru sürecinizi tamamlamalısınız. Bir yandan da gerekli hazırlıkların yapılması ve satış sözleşmesi (Kaufvertrag) hazırlığı için bir notere başvurulması gerekir. Sürecin uzunluğu göz önünde bulundurularak noter randevusunun süreç başlangıcından yaklaşık 3-4 hafta sonrasına ayarlanması tavsiye edilir. Bir emlakçı ile çalışıyorsanız, bu süreçte size yardım edebilir.
Noter randevusunda satıcı ve alıcı tarafından bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmeye Kaufvertrag adı verilir. Şartlardan emin olmak için bu sözleşmenin randevuya gitmeden önce okunması tavsiye edilir.
Satış sözleşmesinin imzalanmasından sonra süreç başlar ve yazımızın ilk başında bahsedilen ek masraflar (Notarkosten, Grunderwerbsteuer, Grundsteuer, Maklerprovision) ile ilgili evraklar tarafınıza ulaşır. Fälligkeitsmitteilung tarafınıza ulaştığında ödemeyi yapmanız gerekir. Kredi çekecekseniz, ödemenin gerçekleşebilmesi için bu evrağı bankaya ulaştırmalısınız. Bankadan kredi çekme süreci ve istenilen evraklar bölgeden bölgeye ve bankadan bankaya değişiklik gösterebilir.
Ödeme tamamlandıktan sonra önceki ev sahibi ile uygun bir zaman ayarlayıp evi teslim alabilirsiniz. Evin teslim süreci, satış sözleşmesi imzalandıktan sonra normalde 3-4 hafta sonra olsa da pandemi sürecinde bu süreç 2 aya kadar uzayabilir.
Güvenilir ve Hızlı Para Transferi
Ev alırken izlenilen adımlardan ve karşınıza çıkabilecek kavramlardan bahsettik. Peki ya ev alırken bankaya ya da ilgili yerlere yeterli miktarda Eigenkapital göstermek için Türkiye’deki parayı hızlı, güvenilir ve pratik bir şekilde Almanya’ya nasıl transfer edebiliriz? Bu sorunun cevabı oldukça kolay. TransferGo ile uluslararası para transferlerinizi uygun ve sabit kurlar ile pratik ve dijital olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Uluslararası para transferlerinizi TransferGo uygulamasını kullanarak ya da web sitesini ziyaret ederek gerçekleştirebilirsiniz. TransferGo’nun en güzel yanlarından biri de Türkçe dil desteği ve müşteri hizmetlerinin olması. Bir sorunuz olduğunda kendi dilinizde bilgi alabilirsiniz.
Uluslararası para transferlerinizi hızlı, güvenilir ve pratik bir şekilde gerçekleştirmek için şimdi TransferGo’ya katılabilir, TransferGo web sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Ev alma sürecinde istenen evraklar, sözleşmeler yaşadığınız bölgeye, kredi başvurusu yapacağınız bankalara, almak istediğiniz eve ve yıla bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak araştırmalarınızı yapmanızı ve doğru bilgileri finans danışmanlarından almanızı tavsiye ederiz.
Hayalinizdeki evi bulmanız dileğiyle!