1.5 Ayda Telc B1 Sınavına Nasıl Hazırlandım?
Bu yazımızda sizlere 1.5 ayda Telc B1 sınavına nasıl hazırlandığımdan ve 300 üzerinden 275 puan alarak B1 sertifikası alma sürecimden bahsedeceğim. Eğer uzun uzun okumak yerine dinlemek isterseniz bu yazının altında bulunan Youtube videomuza göz atabilirsiniz. Sınava hazırlanan arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim.
1. Dil Bilgisi ve Kelime Bilgisi
Telc B1 sınavına kayıt olduğumda hazırlanmak için tam 45 günüm vardı. İlk önce eksik olduğum dil bilgisi konularını tamamlamak ile başladım. Bunun için de Ezgi’nin Almanca Öğreniyorum Udemy kurslarından yararlandım.
A2 ve B1 konularındaki dil bilgisi eksikliklerimi giderirken bir yandan da Memrise uygulaması aracılığıyla kelime bilgimi geliştirmeye başladım. Ben Memrise uygulamasının ücretli sürümünü kullanıyordum ama ücretsiz sürümünü de oldukça yararlı buluyorum.
Bu süreçte Memrise uygulamasında ilk önce Almanca-İngilizce bir seri olan German serisine başladım. Türkçe-Almanca ilerlemek isterseniz de Almanca serisine de göz atabilirsiniz. Bu seriye ek olarak birlikte “Verben mit Präpositionen” bölümünü de tamamladım. Böylece fiil bilgimin yanı sıra bu fiillerin farklı pedatlar ile kullanıldığında ne anlama geldiklerini öğrendim. Bu öğrendiklerimi aklımda tutabilmek için de kendi cümlelerimi bir deftere yazmaya özen gösterdim.
Bunun için her gün yaklaşık 40 dakikamı kelime öğrenmek için harcadım. Sınavda her iki kursun da çok yararını gördüm.
Dil öğrenirken kullanılabilecek birçok uygulama var, ama daha önceden de kullandığım için ben Memrise uygulamasını tercih ettim.
Kursların %25 indirimli ücretini öğrenmek, kurs içeriğini incelemek ve kayıt olmak için ilgilendiğiniz kursun “Kayıt Ol” düğmesine basmanız yeterli.
2. Dinleme Becerileri
Almanya’da uluslararası bir firmada çalışıyor olsam da gün içerisinde Almanca cümleler de duyduğum için kelimelerin telaffuzuna biraz aşinalığım vardı, fakat yeterli değildi. Bu nedenle Almanca dinleme becerilerimi geliştirebilmek için Deutsche Welle’nin “Langsam gesprochene Nachrichten” yani yavaş konuşulan haberlerinin yanı sıra Easy German podcastlerini dinlemeye başladım. Bunlara ek olarak da arada Almanca dizi ve filmlere göz atmaya çalıştım. Almanca dizi önerileri ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
3. Yazma Becerileri
Almanca mektup yazma en korktuğum konulardan biri olsa da benim için kolay geçen bölümlerden biriydi. Bu bölüme hazırlanırken Ezgi’nin Youtube’da bulunan mektup yazma videosundan yararlandım. İhtiyacım olan bütün ipuçları bu videoda vardı.
İlk yazdığım mektuplarda bazı yanlışlar ve eksiklikler olsa da, bu eksiklikleri ve yanlışları bol bol yazarak giderdim. Her gün farklı bir konuda mektup yazdım ve en sonda ilk yazdığım konular için mektup yazarak ne kadar ilerlediğimi gördüm.
Almanca mektup yazarken en çok hangi yanlışları yaptığımı görmek için aşağıdaki Youtube videosuna göz atabilirsiniz.
4. Konuşma Becerileri
Almanca konuşma bölümü de yine en çok zorlandığım bölümler arasındaydı. Uluslararası bir firmada çalıştığım için ve yaşadığımız şehirde İngilizce ile de yaşam sürdürülebildiği için pek Almanca konuşmayı tercih etmiyordum.
Bu bölüme hazırlanırken basit de olsa her gün sesli bir şekilde kendi günümü anlatmaya başladım.
Almanca Telc B1 sınavında üç tane konuşma bölümü var ve bunlardan bir tanesi de kendini tanıtma. Bu nedenle günümü anlatmanın yanı sıra her gün kendimi Almanca tanıttım. Bu bölümde partnerinize soru sorulması gerektiği için sorulabilecek sorular ile ilgili de bol bol pratik yaptım. Almanca kendini tanıtma ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İkinci bölüm ile ilgili pek fazla pratik yapma şansım olmasa da üçüncü bölüme (gemeinsam etwas planen) çalışırken Ezgi ile birçok farklı konuda plan yaptık. Elimizdeki örnekler bittiğinde ise en başa döndük ve farklı şekillerde ve cümlelerle aynı konuya çalıştık.
Konular aynı olsa da farklı şekilde cümle kurmaya çalışmak konuşma becerilerimi oldukça geliştirmiş olacak ki sınavda bu bölümden 100 üzerinden 98 puan aldım. 🙂
5. Örnek Sınav Çözme
Bütün bölümlere düzenli bir şekilde çalıştıktan sonra son bir haftayı örnek sınav çözmeye ve Telc B1 sınav formatını anlamak için ayırdım. Sınav formatını bilmek sınavda size zaman kazandıracaktır, bu nedenle önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu süreçte Telc B1 sınavı ile ilgili çok fazla örnek test bulamadığım için Telc DTZ ve Goethe B1 örnek sınavlarını da çözdüm. Her ne kadar sınav formatları farklı olsa da pratik yapmama ve sınav süresine göre kendimi ayarlamama yardımcı oldu. Son ana kadar kelime bilgimi pekiştirmeye devam ettim ve 1.5 aylık bu serüvenin sonunda Telc B1 sınavına girdim.
6. Sınava Girme ve
Sonucunu Bekleme
Sınav merkezinde süreç oldukça rahat ilerledi ve bizi süreç ile ilgili bilgilendirip yönlendirdiler. Bu nedenle sınava rahat girdim.
Sınava girdiğim tarihten tam 6 hafta sonra 300 üzerinden 275 puan alarak Telc B1 sertifikasını almaya hak kazandım. Benim için oldukça heyecanlı ve güzel bir bekleyişti.
7. Tavsiyeler
Sınava, kişiye ve süreye bağlı çalışma metodu değişiklik gösterse de bu süreçte en önemli olan şeyin bol bol pratik yapmak olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra farklı kaynaklardan yararlanmak ve mümkünse hepsini bir arada götürmeye çalışmak da oldukça önemli.
Eğer sınavda eliniz ile yazacaksanız hazırlanırken de kalem kağıdı yanınızdan eksik etmeyin. Bilgisayardan yazarak hazırlanmak sınavda pek işinize yaramayabilir.
Bu süreç ile ilgili yaşadıklarım ve tavsiyelerim bunlar. Umarım sizin için de faydalı olmuştur. Sınava girecek arkadaşlara da başarılar dilerim.