Almanca Öğrenirken
Yapılan 10 Hata
Almanca öğrenirken yapılan bazı hatalar Almanca öğrenmeyi zorlaştırabilir ve Almanca’dan soğumanıza sebep olabilir. Bu nedenle bu hataları yapmaktan kaçınmak Almanca öğrenme sürecinizi biraz daha kolaylaştıracaktır.
1. Ön yargı ile Yaklaşmak
Almanca dil yapısı Türkçe’nin dil yapısından farklıdır. Bu nedenle kelimelerin uzunluğu, artikellerinin olması ve fiillerin sonuna ek gelmesi gibi temel bilgiler ilk başta göz korkutabilir ve ön yargıya sebep olabilir.
Bir dili öğrenirken ön yargı ile yaklaşmamak, o dilin kendine ait kurallarının olabileceğini kabullenerek başlamak öğrenme sürecini rahatlatacaktır.
2. Artikelleri Anlamamak
Artikel kavramı Türkçe’de olmadığı için Almanca öğrenirken ön yargılı yaklaşılmasına sebep olan en temel kavramdır. Bir de bu artikellerin ismin haline göre değişmesi durumu biraz daha zor bir hale getirebilir. Artikelin dilde nasıl bir rol oynadığını anlamaya çalışmak Almanca öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.
Almanca’da isimler hal değiştirirken sonlarına ek almazlar, bu değişiklik artikelde sağlanır. Bu nedenle doğru cümle kurabilmek için kelimeleri artikelleri ile öğrenmek çok önemlidir. Almanca’da isimlerin artikelleri vardır.
Almanca isimleri artikelleri ile öğrenilmez ve ismin haline göre değişim sağlanmazsa doğru cümle kurmak mümkün olmayacaktır.
3. Çoğullarını Öğrenmemek
Türkçe’de bir ismi çoğul hale getirebilmek için sonuna ses uyumuna göre “-ler” ya da “-lar” getirmek yeterlidir. Almanca’da ise isimler çoğul hale geçerken belli bir kural yoktur. İsimlerin artikeline veya son harflerine göre birkaç kurallar olsa da bunları hatırlamak ve öğrenmek zor olabilir. Bu süreçte her zaman olduğu gibi istisnaları unutmamak gerekir.
Bu nedenle isimler öğrenilirken sadece artikelleri değil aynı zamanda çoğul halleri de öğrenilmelidir. İsimler çoğul olduğunda her zaman çoğullar için olan “die” artikeli ile kullanılırlar. Bazı isimlerin çoğulları yoktur, bunu da unutmamak gerekir.
4. Sadece Kelime Öğrenmek
Almanca öğrenmeye ilk önce uygulamalar yardımı ile kelime ile başlanabilir. Sadece kelime öğrenildiğinde cümle kurmak ve kendini yeterince ifade etmek mümkün olmayacağı için beraberinde Almanca dil bilgisinin de öğrenilmesi gerekir. Böylece öğrenilen kelimeler öğrenilen dil bilgisi ile kullanılarak öğrenme pekiştirilebilir.
5. Tek Kaynak Kullanmak
Almanca ve diğer dilleri öğrenirken farklı cümleler ve kelimeler öğrenmek için farklı kaynaklardan yararlanmak önemlidir. Tek bir kaynaktan yararlanmaya çalışmak yetersiz kelime bilgisine sebep olabilir, öğrendiklerinizi tekrar edemediğiniz için dil bilgisi kurallarını unutabilirsiniz.
Kelime bilgisini geliştirmek için uygulamalardan yararlanırken, dil bilgisi için kursa gidebilir, online Almanca kurslarına katılabilir, dil bilgisi kitaplarını takip edebilir ve internetteki diğer kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Bu süreçte merak ettiğiniz kelimelerin anlamlarını ve kullanım alanlarını öğrenmek için farklı online Almanca sözlükler de kullanabilirsiniz.
6. Tekrar Yapmamak
Öğrenilenleri tekrar etmemek yapılan en büyük hatalardan biridir. Öğrenilen kelimelerin ve dil bilgisinin günü gününe tekrar edilmesi her dilde olduğu gibi Almanca öğrenmede büyük rol oynar.
Kelime bilgisini geliştirmek için kullanılan uygulamalar günlük tekrar şansı sunsa da dil bilgisi için de tekrar yapmak önemlidir.
Öğrenme stili kişiden kişiye göre değişse de bu süreçte bir günlük tutabilir, gününüzü ya da öğrendiklerinizi yazabilirsiniz. Öğrendiğiniz kelime ve dil bilgisi kuralları ile kendi cümlelerinizi kurmaya çalışmak öğrendiklerinizi pekiştirmenize yardımcı olacaktır.
7. Bire bir Çeviri Yapmak
Her dilin kendine özgü kalıpları vardır. Bu durumda bire bir çeviri yapmak cümlenin anlamını kaybetmesine sebep olacaktır. Cümlenin anlaşılmaması Almanca öğrenmeyi zorlaştırabilir.
Her dilde olduğu gibi Almanca’da da deyimler vardır. Deyimlerin ifade edilişi her dilde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle özellikle deyimler Türkçe’ye bire bir çevrilmemeli, anlamından yola çıkılarak Türkçe’deki anlamı bulunmaya çalışılabilir. Bazı Almanca deyimlerin ve kelimelerin Türkçe karşılığı olmayabilir.
8. İstisnaları Kabul Etmemek
Almanca kurallı bir dil olmasına rağmen birçok istisnası vardır.
9. Telaffuz Çalışması Yapmamak
Almanca öğrenirken öğrenilen ilk şeylerden biri Alman alfabesi ve harflerin yan yana geldiğinde nasıl okunacağıdır. Bu harflerin okunuşunu iyice oturtmak ve konuşurken kelimeleri doğru telaffuz edebilmek için öncesinde telaffuz çalışması yapılmalıdır.
Kelimenin nasıl okunacağından emin olamıyorsanız çeviri ya da sözlük uygulamalarından yararlanarak ilk önce kelimenin telaffuzunu dinleyebilir, sonrasında tekrar edebilirsiniz. Böylece Almanca bir diyalogda kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz edebilirsiniz.
“ch” harfinin ve kelimelerin telaffuzu bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle seviyenize uygun dizi, çizgi film ve film izlemek telaffuzunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.
10. Konuşmaktan Çekinmek
Dil öğrenirken pratiği en zor yapılan bölümlerden biri de konuşmadır. Doğru telaffuz, anlaşılmama kaygısı veya cümleyi yanlış kurma gibi nedenlerle ilk başlarda konuşmaktan çekinebilir, hatta konuşulacak kişi bulunamaması ve pratik eksikliği nedeni ile kurumlarda veya kişilerle konuşurken heyecan yapabilirsiniz. Bu oldukça normal. Fakat bu sorunu çözmeye çalışmamak sizin hem özgüveninizin kaybolmasına hem de dile karşı ilginizin kaybolmasına neden olacaktır .
İlk başta göz önünde bulundurmanız gereken Almancanın sizin ana diliniz olmadığıdır. Bu nedenle hata yapmanız çok normal. Konuştuğunuz kişiye ilk başta bunu belirterek yavaş konuşmasını rica edebilir, siz de yavaşça ve sakince kendinizi anlatabilirsiniz.
Bu konuda kendi izlediğim bir yöntem ile bir tavsiye vermek istiyorum. Almanya’da bir kuruma gitmeden önce o kurumda ihtiyacım olabilecek kelimeleri öğreniyor ve konu ile ilgili derdimi anlatabileceğim cümleleri kendi kendime kurmaya çalışıyordum. Kuruma gitmeden ya da telefonla konuşmadan önce de bol bol sesli bir şekilde pratik yapıyordum. Zamanla bu pratikler kendini öğrenmeye bıraktı ve dilde akıcılık başladı.
Her ne kadar cümleleri aklımızdan doğru sıra ile mükemmel kursak da dilin de bu alışkanlığı kazanabilmesi ve kendimizi iyi ifade edebilmek için sesli bir şekilde pratik yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Özet
Almanca öğrenirken yapılan bazı hatalar Almancaya karşı ön yargılı yaklaşmanıza sebep olabilir.
Almancanın kendi dil bilgisi kuralları olduğunu, artikelin ve istisnaların varlığını kabul etmek ve bol bol pratik yapmak ön yargılarınızı kırmanıza ve daha kolay bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilir.
Keyifli bir Almanca öğrenme serüveniniz olması dileğiyle.
Almanca dil bilgisi konu anlatımı için online Almanca kurslarımızı inceleyebilirsiniz.
Tek seferlik ödeme ile ders içeriklerine ömür boyu ulaşabileceğiniz online Almanca kurslarımıza göz atmak için ilgilendiğiniz seviyenin üstüne tıklayarak güncel fiyat bilgisine ve konu içeriklerine ulaşabilirsiniz.