Almanca Mektup Yazma Kuralları

Almanca sınavları 4 temel bölümden oluşur. Bunlar okuma, dinleme, yazma ve konuşmadır. Bu bölümler de kendi içlerinde ayrılabilirler. Sınavların yazma bölümüne hazırlanmak okuma ve dinleme bölümlerine göre biraz daha zordur. Bunun sebebi ise sorulabilecek konuların çok çeşitli olmasıdır. Eğer konu ile ilgili kelime bilgisi eksikse yazmakta biraz zorluk çekilebilir. 

Bu yazıda hem Almanca mektup yazarken dikkat edilmesi gereken şeylerden hem de sınava hazırlanırken yapılabilecek birkaç şeyden bahsedeceğim.

Almanca sınavlarının yazma bölümünde genelde size bir konu verilir ve bu konu ile ilgili birkaç noktaya değinerek bir mektup yazmanız beklenir. Bu mektubun uzunluğu sınavdan sınava değişiklik gösterebilir. Bugün bahsedeceklerim daha çok A1-B1 seviyeleri arasında olacak. B2 seviyesinde kullanılabilecek kalıplar ve mektup konusu, uzunluğu biraz daha fazla olduğu için bu yazıda yer vermeyeceğim.

İlk önce mektubun bölümlerinden bahsedeceğim, daha sonrasında ise nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğim. Almanca mektup yazarken yapılan yanlışlar ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Mektup Bölümleri

Mektup yazma 5 bölüme ayrılır. Bunlar;

  1. Selamlama
  2. Giriş
  3. Gelişme
  4. Kapanış
  5. Vedalaşma

1. Selamlama

Selamlama resmi ve resmi olmayan şeklinde ikiye ayrılır. Soruya göre mektupta kullanacağınız selamlama değişiklik gösterir. Eğer arkadaşınıza yazıyorsanız kadın ise “Liebe”, erkek ise “Lieber” kalıbını kullanarak giriş yapabilirsiniz. Bu resmi olmayan bir selamlamadır. Eğer öğretmeninize veya randevunuz olan bir yere yazıyorsanız o zaman resmi bir giriş yapmanız gerekir. Resmi selamlamada kullanılabilecek kalıplar,

Sehr geehrte Frau ..

Sehr geehrter Herr …

Sehr geehrte Damen und Herren,

Böylece ilk dikkat edilmesi gereken şeye de değinmiş olduk. Size verilen metne göre bir giriş yapmanız gerekir. Yani resmi bir kuruma “Liebe” şeklinde başlayan bir mektup yazamazsınız.

2. Virgülün Önemi

İkinci önemli şey ise selamlamadan sonra “virgül” kullanılması gerekir. Virgülden sonra küçük harf gelir. Türkçe’de selamlamadan sonra alt satıra geçildiğinde büyük harf ile başlanır. Fakat bu Almanca’da yanlıştır. Eğer isim veya özel isimle başlamıyorsanız o zaman küçük harf ile başlamanız gerekir. Bu en sık yapılan hatalar arasındadır. 

3. Giriş Cümlesi ve Gelişme

Selamlamadan sonra konu ile ilgili bir giriş cümlesi yazmalı ve sonrasındaki gelişmeleri de size verilen noktalara değinerek yazmanız gerekir. Bu kısımda sınavda verilen bütün noktalara 1-2 cümle ile değinmeniz gerekir. Aksi takdirde puan kaybına neden olacaktır.

4. Vedalaşma

Mektubu kapatırken vedalaşmanız gerekir. Vedalaşma çeşidi mektuba nasıl başladığınıza bağlıdır. Yani mektuba resmi başladıysanız resmi bitirmeniz gerekir. Aynı durum resmi olmayan mektup için de geçerlidir.

Resmi vedalaşmada genelde “Mit freundlichen Grüßen” kalıbı kullanılır. 

Resmi olmayan vedalaşmada ise “Viele Grüße” ya da “Liebe Grüße” kalıplarını kullanabilirsiniz.

5. Vedalaşmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vedalaşmadan sonra virgül KONULMAZ. Bu Almanca mektup yazarken yapılan hatalar arasında yer alır.

Vedalaşma kalıbından sonra adınızı yazmanız gerekir. Resmi bir mektupta tam adınızı (ad-soyad), resmi olmayan bir mektupta ise sadece isim yazılabilir.

6. Konum ve Tarih

Almanca mektup yazarken sol üst köşeye konum ve tarih yazılır. Sınavda e-mail örneklerinde yazılıp yazılmayacağı ile ilgili net bir bilgi bulamadım, fakat mektuplarda yazmak önemli. 

7. Örnek Mektup

Sınava hazırlanırken örnek ve konu bulmak zor olabilir. Sınava hazırlanırken konu arayışındaysanız ya da öncesinde mektup örneklerine göz atmak isterseniz burada ve burada bulunan websitelerine göz atabilirsiniz. 

Berlin, 02.12.2020

Sehr geehrte Damen und Herren,

ich ….. …..

………….

Mit freundlichen Grüßen

Muster Mustermann

8. Sınava Hazırlık Tavsiyeleri

Herkesin sınava hazırlanma yöntemi farklı olsa da özellikle yazma sınavına hazırlanırken faydalı olabileceğini düşündüğüm birkaç tavsiyeyi de paylaşmak istiyorum.

Sınavda eliniz ile yazacağınız için bu bölüme hazırlanırken mutlaka eliniz ile yazın, bilgisayarda yazmayın. Bunun sebebi ise elin bir hafızasının olması. Böylece hem sınavda kelimeleri daha rahat hatırlayabilir, hem de sınav süresini yetiştirebilirsiniz.

Mümkünse düzenli bir defter tutun ve hep o deftere yazın. Böylece yazdıkça nasıl bir gelişme gösterdiğinizi gözlemlemek daha kolay olacaktır.

Sınav öncesinde “teşekkür etmek, partiye davet etmek, şikayet etmek, özür dilemek” gibi fiilleri ve bu fiiller ile ilgili kurulabilecek cümle kalıplarını öğrenin ve bu farklı cümle kalıpları ile bol bol pratik yapın.

Sınavda farklı bağlaç kullanımı da çok önemli. Bu nedenle farklı bağlaçlar ile aynı anlama gelecek cümleler kurmaya çalışın.

En önemlisi de bol bol pratik yapmak. İlk yazdığınız metni en sonda tekrar yazarak ne kadar geliştiğinizi gözlemleyebilirsiniz.

Son olarak da sınava girmeden önce örnek sınavları (Modalltest) çözmenizi tavsiye ederim.

Buradaki tavsiyeler kişisel tecrübelerime ve gözlemlerime dayanarak yazılmıştır, çalışma yöntemi ve sınav için harcanan zaman kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Mektup yazarken hata yapmak istemiyorsanız buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Başarılar!

Online Almanca Kurslarımıza Göz Atın!

Almanca Öğreniyorum Sosyal Medya Hesapları

Robotikçi Sosyal Medya Hesapları

Almanca Mektup Yazma Kuralları
Başa dön