Almanya'da Hayatı
Zorlaştıran 10 Şey

Almanya, yüksek yaşam standardı, güçlü ekonomisi ve zengin kültürüyle dünyanın dört bir yanından gelen göçmenler için günümüzde oldukça popüler bir ülke. Ancak, Almanya’da yaşamanın birçok avantajına rağmen, biz göçmenlerin sıklıkla karşılaştığı bir dizi zorluk ve engel de var. Bu yazıda, göçmenlerin Almanya’da yaşarken karşılaştıkları zorluklardan bazılarından bahsedeceğiz.

Almanya’ya taşınmak üzereyseniz ve Almanya’da sizi Almanca bilmemenin dışında ne gibi zorlukların beklediğini merak ediyorsanız bu yazı tam size göre.

Bu yazı TransferGo Türkiye ile iş birliği içermektedir.

1. Değişken Havalar

Almanya’nın iklimi, Türkiye’den gelen birçok kişinin uyum sağlamakta zorlandığı bir alan. Almanya’da kışların uzun ve karanlık geçmesi, güneş ışığının sınırlı olması nedeniyle depresyon hissi yaşayabilir,  kış döneminde Türkiye ile arasındaki iki saat fark nedeni ile zorlanabilirsiniz.

Soğuk geçen kışın aksine yazın Almanya’da havalar genelde sıcak ve nemli oluyor. Yaz gününde güneşi ve sıcaklığı hissetmek güzel olsa da, neme alışmak oldukça zor. Hava durumlarına uygun kıyafetler almak, buradaki hayata alışmanıza yardımcı olacaktır. Biz güneyde oturmamıza rağmen kışın -16 dereceye kadar soğuk görebiliyoruz. Kuzey Almanya’da bu soğuklar daha fazla olacaktır.

Havalar ile ilgili bir diğer şey ise Nisan ayında yaşanan belirsizlik. Türkiye’de Mart kapıdan baktırırken Almanya’da bu durum genelde Nisan ayında gözlemleniyor. Almanya’da Nisan ayında bahar gelmesi beklenirken, bir günde dört mevsim yaşanıyor ve havayı tahmin etmek mümkün olmuyor. Nisan ayında Almanya’ya geliyorsanız birkaç farklı kıyafet getirmenizi tavsiye ederiz.

Biz 2017 yılında Nisan başında kar montu ile gelmiştik ama hava 22 dereceydi. İki gün sonra ise dolu yağıyordu. Yıllar geçti ama bu durum pek değişmedi. Geçtiğimiz sene 1 Nisan’da kar yağıyordu. Yani “Nisan her istediğini yapar.” anlamına gelen “April, April, der macht was er will.” deyimi boşuna oluşmamış diyebiliriz.

2. Vergi Sistemi

Almanya’da medeni durumunuza, çocuğunuz olup olmamasına ve eşlerin maaşları arasındaki farka bağlı olarak belirlenen birkaç vergi sınıfı bulunuyor. Ait olduğunuz vergi sınıfına göre de maaşınızdan belirli bir oranda vergi kesiliyor. Yanlış vergi grubuna girmek fazla ya da eksik vergi ödemenize sebep olabilir. Bu nedenle vergi sınıfınızı doğru belirlemek oldukça önemli.

Gelir beyanı yapmak da ilk başta sizin için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bir vergi danışmanı ile çalışmanızı tavsiye ederim. Özellikle pandemiden sonra vergi danışmanları çok yoğun çalıştığı için yeni müşteri kabul etmiyorlar, ama birçok farklı vergi danışmanlarına sorarak birini bulmak mümkün.

3. Sosyal Çevre

Yeni bir ülkede arkadaş edinmek zor olabilir ve bu maalesef Almanya için de geçerli. Almanlar yeni insanlara ısınmakta biraz zorlandıkları için arkadaş edinme süreci tahmin ettiğinizden uzun sürebilir. Eğer Almanya’da bir okul, üniversite, iş ya da kurs ortamında bulunmuyorsanız çevre edinmek sizin için daha da zor olabilir. Birdenbire sosyal çevre eksikliğinden dolayı toplum içerisindeki sosyal becerileriniz de azalabilir.  

Yeni bir sosyal çevre edinmek için  bölgenizdeki Facebook gruplarını ziyaret edebilir, sizinle benzer süreçlerden geçen kişilerin deneyimlerini paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda hobileriniz ile ilgili kulüplere kayıt olabilir, benzer ilgi alanlarına sahip kişiler ile tanışıp, arkadaş edinebilirsiniz.

4. Ev Özlemi

Geride bıraktığınız arkadaşlarınızın buluşmalarını gördükçe hayatı kaçırıyor gibi hissedebilir, arkadaşlarınızı ve birlikte geçirdiğiniz eğlenceli zamanları özleyebilirsiniz. Almanya-Türkiye arası mesafe çok uzak olmasa da altı aydan daha kısa bir sürede ya da özel günlerde Türkiye’ye gitmek mümkün olmayabiliyor. Her ne kadar görüntülü konuşma yapılabilse de arkadaşlar ya da aile ile birlikte içilen Türk kahvesinin yerini hiçbir şey tutmuyor.

Eve duyulan özlem özellikle bayramlarda daha da ağırlaşıyor ve insan kendini daha da yalnız hissediyor. Her ne kadar bu durum zor olsa da bayramda ya da diğer zamanlarda sevdiklerimize para göndermek TransferGo ile çok kolay bir hale geliyor, çünkü TransferGo ile Almanya’dan Türkiye’ye iş günlerinde sadece 30 dakikada hiç komisyon ödemeden para gönderilebiliyor. Bunun için para göndereceğiniz kişinin banka hesap bilgilerini bilmenize gerek yok, telefon numarası ile de işlem yapmak mümkün.

TransferGo uygulamasına ücretsiz kayıt olmak, bayram öncesi sevdiklerinize para göndermek ve ilk iki transferinizi ücretsiz gerçekleştirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Bayramlarda bankalar tatil olacağı için para transferi işlemlerinizi önceden gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.

5. Dükkanların Çalışma Saatleri

Almanya’ya ilk taşındığınızda mağazaların ve diğer işletmelerin çalışma saatlerine uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Mağazalar, marketler ve hatta bazı restoranlar Almanya’da pazar günleri kapalı ve bazı yerel dükkanlar cumartesi günü genelde yarım gün çalışıyor. Bu durum işlerinizin hepsini hafta sonu, yani cumartesi günü halletmenizi zorlaştırabilir.

Her şeyi cumartesi gününe sıkıştırmak istemiyorsanız haftalık market alışverişinizi hafta içi yapabilirsiniz. Hemen hemen her dükkanın açılış ve kapanış saati dükkanın vitrininde ya da internet sitesinde yazıyor. Bu saatleri göz önünde bulundurarak diğer işlerinizi planlayabilirsiniz.

Şehir içindeki ve alışveriş merkezindeki dükkanlar Almanya’da genelde saat sekizde kapanıyor. Yılın bazı dönemlerinde alışveriş günleri düzenlenebiliyor. Bu zamanlarda kapanma saatleri 10 olabiliyor.

6. Nakit Paranın Önemi

Almanya gelişmiş bir ülke olmasına rağmen, hala birçok yerde sadece nakit geçmektedir. Her ne kadar pandemiden sonra kart geçen yer sayısı artsa da günümüzde hala birçok mağaza, restoran ve diğer işletmeler kredi kartı ya da kart kabul etmiyor.

Nakit taşıma alışkanlığınız yoksa Almanya’daki yeni yaşamınıza alışmak sizin için zor olabilir. Bu nedenle elinizde her zaman nakit bulundurmanız önemlidir. Bazen yakınlarda kendi bankanızın bankamatiğini bulamayabilirsiniz. Anlaşmalı değilse farklı bir bankamatikten para çekmek için ücret ödemeniz gerekebilir.

Öğrenci olduğunuzda okul ve sosyal hayat ihtiyaçlarınız sebebi ile paranız tahmin ettiğinizden hızlı bitebilir. Bu durumda aileniz TransferGo ile Almanya’daki hesabınıza hızlı ve güvenilir bir şekilde para gönderebilir. TransferGo’ya davet edip kayıt olan ve ilk 6 ay içerisinde 100 Euroluk para transferi yapan her kişi için 22 Euro kazanabileceğinizi unutmayın.

7. Almanya'da Araba Kullanmak

Almanya’da toplu taşıma çok yaygın ve elverişli olsa da bazen araba kullanmak gerekebiliyor, özellikle küçük yerlerde yaşıyorsanız. Almanya’ya taşındıktan sonra ilk altı ay geçerli olan ehliyetiniz ile araba kullanmak isterseniz çok dikkatli olmalısınız, çünkü Almanya’da trafik kuralları Türkiyedekine göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle Almanya’da araba kullanmak ilk başta zor olabilir.

Altı ay sonunda artık Almanya’da araba kullanamayacağınız için ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Bu bir değiştirme olsa da teori ve direksiyon sınavlarını başarı ile tamamlamanız gerekir. Bir sürücü kursunu ziyaret ettikten sonra kuralları detaylı bir şekilde öğrenebilir, sınavları başarıyla tamamladıktan sonra  Alman ehliyetiniz ile araba kullanmaya devam edebilirsiniz. Almanya’da ehliyet alma süreci yaşadığınız şehre göre değişiklik gösteriyor ama genelde 6 aydan önce almak pek mümkün değil.

8. Alman Bürokrasisi

Almanya’da işlerin yavaş ilerlediğini belki duymuşsunuzdur. Özellikle devlet dairelerinde işler genelde 6-8 hafta ya da daha uzun bir zaman içerisinde sonuçlanabiliyor. Takip edilmesi gereken birçok kural ve az çalışan olması sebebi ile bu süreç bazen daha da uzun olabiliyor. Bu durum özellikle vize yenileme zamanı stres oluşturabiliyor.

Yetkililer ile zamanında iletişime geçmek bu süreçteki stresinizi biraz azaltabilir.

9. Almanya'da Ev Bulmak

Almanya’da ev bulmanın zorluğu artık hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Bu inanması güç gibi görünse de özellikle büyük şehirlerde ev ziyaretleri için metrelerce sıra oluşuyor. Ev bulmanın zorluğu ve pahalılığı düşünülürse ilk başta tek başınıza geldiyseniz, paylaşımlı (WG) bir evde kalmayı tercih edebilirsiniz. Bu paylaşımlı evler için de rekabet oldukça fazla olsa da çok fazla ilan açıldığı için bulma şansınız biraz daha yüksek olabilir.

Aileniz ile geldiyseniz ulaşım koşullarını da göz önünde bulundurarak şehrin biraz dışındaki yerlere de göz atabilirsiniz.

10. Kültürel Farklılıklar

Son olarak, kültürel farklılıklar sebebi ile Alman kültürünün belirli yönlerine uyum sağlamakta ilk başta zorlanabilirsiniz. Örneğin, Almanlar genelde çok direkt ve açık sözlü konuşuyorlar. Bu durum bizim kültürümüze göre yetişen kişiler için kaba veya agresif gelebilir. Zamanla bu açık sözlülüğe alışabilir ve hatta siz de açık sözlü biri haline gelebilirsiniz.

Buna ek olarak, Almanya’da sosyalleşme kültürü tahmin ettiğinizden biraz farklı olabilir. İş hayatında grup aktivitelerine ve topluluk katılımına genelde önem verilir. Bu grup aktiviteleri bovling gibi kapalı alan aktivitesi yerine genelde doğa yürüyüşü, bisiklet turu ya da eğlence parklarını içerebilir. Çalışma hayatına ve sosyal hayata adapte olmak istiyorsanız iş hayatındaki aktivitelere hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim.

Özet

Sonuç olarak, Almanya’ya taşınmak, hayalleriniz için ülke değiştirmek ve sevdiklerimizi geride bırakmak çok büyük bir karar. Almanya’da karşılaşılan zorluklar da bunların üzerine tuz biberi oluyor. Ancak biraz ön hazırlık ve çaba ile bu zorlukların çoğunun üstesinden gelinebilir. Alman kültürü, gelenekleri ve yasaları hakkında bilgi edinmek için zaman ayırmak daha yumuşak bir geçiş yapmanızı sağlayacak ve daha keyifli bir yaşam deneyimine ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Hep zorluklardan bahsettik ama Almanya’da hayatı kolaylaştıran şeyler de var. Bu kolaylıkları sağlayan şeyleri öğrenmek için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Gönlünüzce gerçekleşen bir taşınma ve alışma süreci olması dileğiyle.

Almanya’da Hayatı Zorlaştıran 10 Şey
Başa dön